MTH SD70ACe kontra ATHEARN SD70ACe

wszystko o taborze i innych pojazdach
Awatar użytkownika
Topeka
Posty: 763
Rejestracja: 20 października 2015, 18:47
Lokalizacja: Blankaholm

Re: MTH SD70ACe kontra ATHEARN SD70ACe

Nieprzeczytany post autor: Topeka » 20 października 2018, 20:09

Po pierwsze, wielkie dzięki za zdjęcia i opis. Myślę że pomogą przyszłemu nabywcy. Albo nie.. :D Oba loki mają swoje plusy i minusy. Ale nie można im odebrać jednego. Że są z wysokiej półki. W Athearn podobają mi się detale, szczególnie wózki i cała ich "otoczka". W MTH bardziej wentylatory. No i nie ukrywam że sprzegi które dla mnie są bardziej praktyczne. Oba modele wyglądają świetnie. Może jak ktoś chce kupić ten model to powinien rzucić monetą :D :D
Jedno jest pewne, jak już się zdecyduje to na pewno na Western Pacyfik :D

Ale dalej zachęcam do wyrażania opini i różnic między tymi dwoma modelami :)

.
Wszystko co tworzymy jest nasze. A doskonalenie naszych technik jest drogą modelarstwa...
Gdybym się poddał, nic bym nie zrobił.

Awatar użytkownika
Konrad Lewandowski
Posty: 180
Rejestracja: 08 listopada 2015, 15:34
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: MTH SD70ACe kontra ATHEARN SD70ACe

Nieprzeczytany post autor: Konrad Lewandowski » 20 października 2018, 20:55

O tak, rzut monetą to dobry pomysł, ponieważ niezależnie od tego, czy wypadnie orzeł, czy reszka to satysfakcja z modelu będzie. Tak sądzę.
Konrad Piotr Lewandowski

Awatar użytkownika
Topeka
Posty: 763
Rejestracja: 20 października 2015, 18:47
Lokalizacja: Blankaholm

Re: MTH SD70ACe kontra ATHEARN SD70ACe

Nieprzeczytany post autor: Topeka » 20 października 2018, 21:03

I tu z Tobą także się zgadzam w 100 % :D
Wszystko co tworzymy jest nasze. A doskonalenie naszych technik jest drogą modelarstwa...
Gdybym się poddał, nic bym nie zrobił.

Awatar użytkownika
Topeka
Posty: 763
Rejestracja: 20 października 2015, 18:47
Lokalizacja: Blankaholm

Re: MTH SD70ACe kontra ATHEARN SD70ACe

Nieprzeczytany post autor: Topeka » 18 kwietnia 2019, 19:43

Hehe a mi teraz po głowie chodzi SD70Ace NS Erie z Athearn Genesis :D Pojawił się na aukcji i nie ukrywam że jakoś nie daje mi spokoju :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystko co tworzymy jest nasze. A doskonalenie naszych technik jest drogą modelarstwa...
Gdybym się poddał, nic bym nie zrobił.

Awatar użytkownika
Y6b
Posty: 102
Rejestracja: 21 października 2015, 20:16

Re: MTH SD70ACe kontra ATHEARN SD70ACe

Nieprzeczytany post autor: Y6b » 30 kwietnia 2019, 09:58

Pewnie już po sprawie. Ale jak można dorzucę dwa grosze. Mam SD70ACe od MTH tak samo jak Konrad w malowaniu Rio Grande. Niestety padł napęd i dźwięk po tygodniu. Były to pierwsze loki diesle MTH. Poszło do naprawy. Przyszło i... dalej dupa. Rozebrałem, nic nie znalazłem - złożyłem i chodzi. Raz na jakiś czas się znowu wyłączy, walnę go i chodzi. Coś nie styka. Na razie nie chce mi się szukać. Niestety jeśli chodzi o jazdę to owszem jest ok. ale przy wyłączonym dźwięku słuchać jakieś "wycie" - im szybciej tym głośniej. Wszystko super nasmarowane... nie wiem czy inne tak mają?
Od MTH mam też ALCO-PA1 , i jest wszystko ok. Couplery elektryczne też mi padły po miesiącu. Teraz chyba mają bardziej dopracowane.
Trzeba przyznać, że (przynajmniej tak było kiedyś) MTH ma dużo większy szczegół w dieslach niż w parowozach.
Ja chyba bym wybrał Athearn Genesis.

Awatar użytkownika
Topeka
Posty: 763
Rejestracja: 20 października 2015, 18:47
Lokalizacja: Blankaholm

Re: MTH SD70ACe kontra ATHEARN SD70ACe

Nieprzeczytany post autor: Topeka » 30 kwietnia 2019, 14:54

Y6b pisze:
30 kwietnia 2019, 09:58
Pewnie już po sprawie.
Nigdy nie jest po sprawie jeżeli chodzi o loki :D Mi niestety uciekł ten z Athearn Genesis. Wolę nawet sobie nie przypominać sytuacji.. Coś mi się zwiesilo i jak zalicytowałem przed końcem to ruszyło wtedy kiedy było z sekundę po.. Masakra. Znalazłem w sklepie w Europie ten mój ulubiony schemat Western Pacyfic z MTH ale trochę mnie zmartwiles tymi problemami. Jeżeli chodzi o detale to wiem że w Genesis są lepsze ale chciałem coś z MTH. Jeszcze nigdy nie miałem modelu od nich. Ale teraz się zastanawiam.
Wszystko co tworzymy jest nasze. A doskonalenie naszych technik jest drogą modelarstwa...
Gdybym się poddał, nic bym nie zrobił.

Awatar użytkownika
Topeka
Posty: 763
Rejestracja: 20 października 2015, 18:47
Lokalizacja: Blankaholm

Re: MTH SD70ACe kontra ATHEARN SD70ACe

Nieprzeczytany post autor: Topeka » 01 maja 2019, 19:02

A pytanko, z którego roku masz ten model MTH SD70Ace który tak szwankuje?
Wszystko co tworzymy jest nasze. A doskonalenie naszych technik jest drogą modelarstwa...
Gdybym się poddał, nic bym nie zrobił.

Awatar użytkownika
Y6b
Posty: 102
Rejestracja: 21 października 2015, 20:16

Re: MTH SD70ACe kontra ATHEARN SD70ACe

Nieprzeczytany post autor: Y6b » 01 maja 2019, 20:53

To byla pierwsza partia. Jak jeszcze Mariusz sciagal. Naprawde nie wiem, moze mialem pecha.
Tak przynajmniej twierdzi Allegheny :D (slawetny Mohawk od MTH :D ).Jak liczylem w sumie przyszlo mi 8 lokomotyw z usterkami, ktore albo wyszly od razu albo po kilku okrazeniach. Byly od MTH i BLI.
MTH- GS4, Mohawk, SD70Ace
BLI - A-class, J-class, Duplex, TTT, S-2
I tak:
- S-2 na szczescie miala popierdolke - kociol ktory jest z blachy mosieznej byl troche za dlugo przyciety pod spodem i obcierala czasami jedna z obreczy kola - po zlikwidowaniu usterki jest na filmie : https://m.youtube.com/watch?v=DLfQ4yk-Ty0.
- SD70Ace jak pisalem znajde usterke
- GS4 - usterka mechaniczna - tak, ze juz po problemie (smiga teraz z pieknym skladem daylight)
- Mohawk - jak wyzej
Niestety reszta ma problemy z elektronika...
Duplex - padl czujnik obrotow - przerzucilem dekoder do padnietego w A-class (a w A-class nie wlaczam teraz gwizka - tym sie tylko rozni dzwiek Duplexu od A-class, a do Duplexa wrzucilem dekoder ze starej J-class - zeby tylko jezdzil bez dzwieku...).
Byc moze mam pecha.... :cry:
Tak, ze nie przejmuj sie, jak kupisz diesla od MTH bedzie bobrze :D

Awatar użytkownika
Topeka
Posty: 763
Rejestracja: 20 października 2015, 18:47
Lokalizacja: Blankaholm

Re: MTH SD70ACe kontra ATHEARN SD70ACe

Nieprzeczytany post autor: Topeka » 04 maja 2019, 21:10

Y6b pisze:
01 maja 2019, 20:53

Tak, ze nie przejmuj sie, jak kupisz diesla od MTH bedzie bobrze :D
Hehe no mam nadzieję :D Przestałem się zastanawiać i dzisiaj kupiłem SD70Ace Western Pacyfic, MTH z Proto Sound 3.0 :D Jest to seria z 2013 roku. Więc nie z tej pierwszej partii z 2009. Nie wiem czy ma to znaczenie ale wolę w to wierzyć :lol: Oczywiście jak przyjdzie to zdam relację :D
Wszystko co tworzymy jest nasze. A doskonalenie naszych technik jest drogą modelarstwa...
Gdybym się poddał, nic bym nie zrobił.

Awatar użytkownika
Topeka
Posty: 763
Rejestracja: 20 października 2015, 18:47
Lokalizacja: Blankaholm

Re: MTH SD70ACe kontra ATHEARN SD70ACe

Nieprzeczytany post autor: Topeka » 14 maja 2019, 20:23

Przyszedł mój MTH SD70Ace i.. dupa. Po pierwsze brak jednej barierki z przodu (fabrycznie zapakowany), po drugie nie jeździ i nie działają światła. Dźwięk jest, można różne rzeczy włączać ale stoi i nie chce jechać. To znaczy na początku przejechał metr i staną. I tak został. Próbuję wszystkiego ale nic nie pomaga. Na dzień obecny odradzam MTH chyba że ktoś lubi loterie, albo będzie działać albo nie.. Na razie mam ochotę go odesłać.
Wszystko co tworzymy jest nasze. A doskonalenie naszych technik jest drogą modelarstwa...
Gdybym się poddał, nic bym nie zrobił.

ODPOWIEDZ